Wij maken op onze website gebruik van cookies voor Google Analytics en AddThis (Social Media). Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Meer informatie kunt u hier lezen.

Accepteer

Weiger

Herfst! Dus check je fietslicht.

Veilig naar de sportclub, muziekles, vrienden en school nu de dagen steeds korter en donkerder worden? Goede fietsverlichting is dan extra belangrijk. Daarom gaven jeugdlid Milan van Stigt van de Emmense voetbalvereniging DZOH en wethouder René van der Weide op woensdag 13 oktober samen de aftrap van de provinciale campagne ‘Licht aan en gaan!’. In Assen kwam wethouder Vlieg-Kempe samen met vrijwilligers van VVN in actie. 

Onder het motto ‘Licht aan en gaan!’ vraagt het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) ieder jaar in de herfst aandacht voor het belang van goede fietsverlichting. Het VVBD doet dat samen met de politie, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de Drentse gemeenten. Senza helpt de partners door ervoor te zorgen dat een crossmediale campagne via verschillende online en offline kanalen samenvalt met interventies en acties op straat, bij sportclubs en scholen. Doel van de campagne is om jonge fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid in het verkeer als de dagen korter worden. Dit jaar is er extra aandacht voor jongeren die van en naar hun sport fietsen.

Cadeautjes bij aftrap Emmen

Dit jaar vond de feestelijke aftrap van de campagne plaats bij voetbalvereniging DZOH in Emmen. Wethouder René van der Weide van de gemeente Emmen plaatste daar (namens het VVBD) samen met jeugdlid Milan van Stigt van DZOH de eerste tag met de fietslicht-campagneboodschap op de straat bij de sportclub. Daarbij werd de campagneboodschap ook uitbundig op de muur geprojecteerd dankzij een innovatieve GOBO-projector. Die wordt dit jaar voor het eerst ingezet in Drenthe. Vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland en ANWB controleerden de fietsers op hun verlichting. Fietsers met een goede verlichting kregen een fluoriserende snapwrap (armband) cadeau. Fietsers van wie de verlichting niet goed was, ontvingen vanwege deze feestelijke start geen boete maar een lampje zodat ze veilig thuis konden komen. Ook deelden de vrijwilligers flyers uit.

Campagne

De actie in Emmen wordt opgevolgd door verschillende acties in andere plaatsen in Drenthe. Sportverenigingen ontvangen campagnematerialen om op te hangen in de kantines. Daarnaast kunnen ze een bezoekje ontvangen van het campagneteam. En vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland houden op verschillende plekken in de provincie fietscontroles. Je kunt de campagne verder tegenkomen op borden langs de weg, krijtverfuitingen en lichtprojecties op fietspaden, in de bioscoop, op RTV Drenthe en online via sociale media zoals Instagram. En op www.lichtaanengaan.nl vindt de jeugd handige tips over fietsverlichting.