Dat de versterking impact heeft op kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied was al bekend. Maar middelen om de jeugd voor te lichten over het proces en de beschikbare hulp ontbrak nog. Ook waren er geen materialen voor ouders voorhanden om hen te helpen in gesprek te gaan met hun kinderen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Afgelopen jaar zijn wij druk geweest met het voorbereiden, ontwikkelen en realiseren van passend voorlichtingsmateriaal.
We begonnen anderhalf jaar geleden met een uitgebreide verkenning van de problematiek en de behoeften en belangen van de doelgroep. Op basis hiervan schreven we een strategisch communicatieplan, waarin we ook aanbevelingen deden over te ontwikkelen middelen. Inmiddels is het zo ver en kunnen kinderen en jongeren op www.sterkthuisingroningen.nl meer informatie vinden over wat de versterking inhoudt. En over waar ze terecht kunnen om te praten, welke hulp beschikbaar is en hoe leeftijdsgenoten de versterking hebben beleefd.
Omgaan met veranderingen
Alle kinderen en jongeren die naar een wisselwoning verhuizen, krijgen vanaf nu een speciale bewaardoos die hun helpt met afscheid nemen en omgaan met veranderingen. Ze kunnen hier bijvoorbeeld herinneringen aan het oude huis in verzamelen. Ook zitten er in kletskaartjes in de doos, die gezinnen helpen zich samen voor te bereiden op een tijdelijke verhuizing. Voor de kinderen bevat de doos bovendien een speciaal moodboard om de plannen voor een nieuwe slaapkamer op uit te werken. Tot slot ligt er in de wisselwoning een verrassing voor de kinderen en jongeren klaar.
Ook voor ouders
Ouders krijgen ook hulp. Zij krijgen een informatieblad van de bewonersbegeleider van NCG met informatie over de impact van de versterking op kinderen en tips over hoe je hier als gezin over praat. Deze informatie vinden zij ook online op www.sterkthuisingroningen.nl. Op die manier kunnen ouders hun kinderen waar nodig makkelijker ondersteunen. We schakelden pubercoach Femke Wester in voor de gesprekstips voor ouders.
Levi, Thamar en Gijs
Voor het ontwikkelen van de voorlichtingsmaterialen kregen we speciale hulp van Levi (15), Thamar (8) en Gijs (11). Alle drie kregen zij te maken met de versterking van hun huis en een verhuizing naar een wisselwoning. In video’s die je op de website terugvindt, delen zij hun verhaal en geven ze tips voor leeftijdsgenootjes die hetzelfde doormaken.
Sámen
Bij het ontwikkelen van de materialen werkten we intensief samen met de projectmanager en adviseurs van Babbage Company, Beaumont Communicatie en D&B Gedrag. Het ontwerp van alle materialen lag in handen van OSAGE. Aan de strategie- en planvorming droegen bovendien vele experts uit het gebied bij, zoals aardbevingscoaches, bewonersbegeleiders, adviseurs van Veiligheidsregio Groningen, IMG, woningcorporaties, jongerenwerkers en gemeenten. Ook spraken we met de Kindertelefoon, de Kinderombudsman en natuurlijk met kinderen en hun ouders zelf.