Wij maken op onze website gebruik van cookies voor Google Analytics en AddThis (Social Media). Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Meer informatie kunt u hier lezen.

Accepteer

Weiger

Studenten Fietstechniek helpen Internationale Schakelklas aan goede fietsverlichting

Omdat in de winter veel mensen in het donker op de fiets stappen, voert Senza in opdracht van de Provincie Drenthe jaarlijks een fietsverlichtingscampagne uit. Maar om goede fietsverlichting te kunnen voeren moet je natuurlijk wel over goed werkende kunnen fietsverlichting beschikken. Daarom schakelden we dit jaar de eerstejaars fietsenmakers in opleiding van het Noorderpoort College in, om ervoor te zorgen dat ook leerlingen van de Emmense Internationale Schakelklassen deze donkere maanden veilig op pad kunnen.

Op donderdag 9 november werd één van de lokalen van het Carmel College in Emmen omgebouwd tot werkplaats. Om 9.00 uur arriveerde daar een groepje fietsenmakers in spé van het Noorderpoort College, samen met hun docent, een set gereedschap en dozen vol fietslampen. Een half uurtje later stond de eerste groep leerlingen uit een Internationale Schakelklas (ISK) mét hun fietsen voor de deur. Ieder rijwiel werd vakkundig gecontroleerd. Waar nodig werden bijvoorbeeld handvaten vervangen, banden opgepompt en goed werkende fietslampen gemonteerd.

Win-win situatie
Omdat sommige leerlingen van de ISK bijvoorbeeld in een AZC wonen, is er niet altijd voldoende geld beschikbaar voor een goede, veilige fiets. De fietscheck inclusief kleine reparaties en installatie van goede fietsverlichting is voor deze groep daarom erg belangrijk. De actie is dan ook enthousiast ontvangen. Ook voor het Noorderpoort heeft de actie voordelen. De deelnemende leerlingen Fietstechniek doen namelijk waardevolle ervaring op, zowel met het repareren van fietsen als met klantcommunicatie. Daarnaast past de actie ook mooi in het vak Burgerschap, waarbij leerlingen van het Noorderpoort punten moeten halen door deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten.

Reportage RTV Drenthe
De actie maakte de regionale pers ook nieuwsgierig. RTV Drenthe maakte er een leuk item inclusief video over. Dat is hier te lezen en bekijken. 

Campagne
De actie is onderdeel van de Drentse fietsverlichtingscampagne ‘Licht aan en gaan’. Naast een veiligere fiets kregen de leerlingen van de ISK’s ook een snapwrap en iedere klas kreeg posters van de ‘Licht aan en gaan’-campagne mee voor in hun klaslokaal. Deze posters hangen ook in sportkantines door heel Drenthe, zodat zoveel mogelijk jongeren de boodschap te zien krijgen. Zij kunnen deze boodschap ook tegenkomen via Instagram, Youtube en Snapchat. Daarnaast worden er door heel Drenthe fietsverlichtingscontroles georganiseerd, waarbij jongeren die hun verlichting goed op orde hebben een beloning krijgen en via een win-actie zelfs kans maken op een gratis e-bike. Op www.lichtaanengaan.nl wordt meer informatie gedeeld over juiste fietsverlichting.