Wij maken op onze website gebruik van cookies voor Google Analytics en AddThis (Social Media). Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Meer informatie kunt u hier lezen.

Accepteer

Weiger

Een kijkje in de ‘Verkeerskrant-keuken’!

Wist u dat het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) al sinds 2011 de Verkeerskrant uitgeeft? En dat Senza deze krant maakt? In juni viel het 14e nummer in heel Drenthe op de mat. Hoe komt zo’n krant eigenlijk tot stand? We geven u een kijkje in de keuken.

De keuken van de Verkeerskrant lijkt wel wat op een ‘echte’ keuken. Zowel het maken van een goed gerecht als het maken van de Verkeerskrant begint met het bepalen van de inhoud en vorm van het eindproduct. Bij de krant ligt het vast dat deze uit 8 pagina’s bestaat en over verkeer en vervoer in Drenthe gaat. Na het opstellen van een strakke planning is het tijd voor de ingrediënten, oftewel: de onderwerpen. Welke actuele thema’s spelen er, welke technologische ontwikkelingen moeten een plekje krijgen en welke partijen verdienen het om aandacht te krijgen in de krant?   

Opzet van artikelen

Voordat we daadwerkelijk starten met het schrijven van een artikel denken we na over de opzet: welke invalshoek kiezen we? Wat is het maximaal aantal woorden? Is er beeldmateriaal beschikbaar? Moeten we een fotograaf inschakelen? En hoe komen we aan informatie? Die informatie kunnen we online zoeken, maar meestal laten we iemand erover vertellen tijdens een interview.

Als de eerste conceptversie van het artikel klaar is, leggen we hem voor aan een collega. Door elkaars teksten kritisch door te nemen, houden we elkaar scherp. Daarna krijgt de opdrachtgever de teksten te zien. Dat is vaak een groepje van meerdere inhoudelijk betrokken mensen en communicatieadviseurs. Met hun opmerkingen en suggesties maken we de artikelen definitief.

Vormgeven

De ingrediënten zijn gaar, het bord kan opgemaakt. Tijd voor de vormgever om in actie te komen! Voor de Verkeerskrant Drenthe werken we al sinds het begin samen met Studio Rob Pentinga. Hij geeft alle artikelen en het beeldmateriaal een goede plek in de krant en zorgt dat het een mooi geheel wordt. Als de vormgever het eerste ontwerp stuurt, beoordelen wij het ontwerp en de opmaak van de artikelen. De opdrachtgever doet hetzelfde. De vormgever maakt vervolgens een aangepaste ontwerp. Soms volgt daarop nog een derde en een vierde, totdat de krant helemaal perfect is.   

Bon apetit!

Nadat de opdrachtgever akkoord geeft voor de laatste ontwerpproef, kunnen de persen gaan draaien! Een week of twee later, is het drukwerk gereed. De drukker stuurt de gedrukte kranten naar de verspreider. En die zorgt er uiteindelijk voor dat de Verkeerskrant in heel Drenthe huis-aan-huis wordt verspreid.  Op het moment van verspreiding zit ons werk er nog niet op. Wij zorgen er ook voor dat alle betrokkenen, fotografen en partners een exemplaar ontvangen. En voor wie de krant liever online leest, staat hij op de website van Veilig Bereikbaar Drenthe. U kunt de digitale versie ook hiernaast downloaden. Bon apetit en veel leesplezier!