Beginnende bestuurders tussen de 18 en 24 jaar zijn relatief vaak betrokken bij dodelijke verkeersongevallen. Provincie Groningen en (toen nog) Regiopolitie Groningen zijn daarom enkele jaren geleden het project ‘aanpak jonge bestuurders’ gestart. Senza ondersteunde de partijen hierbij. We waren verantwoordelijk voor het projectmanagement, de planvorming, initieerden de samenwerkingen met andere partijen en organiseerden onder meer evenementen.
Automeetings
Om de doelgroep te benaderen met de voorlichtingsboodschap, vonden er twee automeetings plaats. Daarin werden voorlichting en educatie gecombineerd met vermaak en ontspanning. De jongeren konden hun auto of tractor showen, demonstraties bijwonen, oldtimers bewonderen, remtesten doen en aan den lijve ondervinden hoe het is om met de auto in de sloot te belanden of hoe het is om met alcohol op te rijden. Ook konden ze ervaren hoe het is om over een dik pak sneeuw te rijden en hoe het is om een grote vrachtwagen te besturen. Senza coördineerde de organisatie en de educatieve inhoud van de automeetings.
Werkconferentie
Ook professionals die in hun werk te maken hebben met jongeren, moesten op de hoogte gesteld worden van de problematiek. Daarom organiseerde Senza een werkconferentie voor jongerenwerkers en buurt- en jeugdagenten. Zo werden zij geïnformeerd over de problematiek rondom jonge bestuurders.
Workshop CSI
Tijdens een vervolgtraject ontwikkelden wij in samenwerking met de Verkeersongevallenanalysedienst van de politie een workshop CSI. Tijdens de workshop leerde een groep jongeren op een jeugdsoos hoe ze een verkeersongeval konden onderzoeken aan de hand van een autowrak. Tijdens de avond vertelde de politieman over zijn ervaringen met deze analyses en het verkeersgedrag dat aan ongevallen vooraf ging. Laagdrempelig ‘met de benen op tafel’ maar ze hingen aan zijn lippen. Zo werd het issue ‘verkeersonveiligheid’ ineens ontzettend interessant!.