Wij maken op onze website gebruik van cookies voor Google Analytics en AddThis (Social Media). Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Meer informatie kunt u hier lezen.

Accepteer

Weiger

Hé een kudde schapen!

 

We rijden allemaal wel eens te hard. Omdat we haast hebben, omdat we niet precies (meer) weten wat de maximumsnelheid is en soms hebben we niet eens door dat we te hard rijden. Uit onderzoek van onder andere Veilig Verkeer Nederland blijkt dat het aantal hardrijders (zowel binnen- als buiten de bebouwde kom) groeit. Zo ook in Drenthe. Reden voor de Mobiliteitsraad Drenthe (voorheen Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe) om extra voorlichting te geven. Wij zetten daarvoor de eerder ontwikkelde campagnematerialen in en spoorden gemeenten aan om krijtverfuitingen op het wegdek te plaatsen. 

Senza ontwikkelde in 2020 een gloednieuwe snelheidscampagne voor het VVBD. Daarvoor doken we dieper in de snelheidsproblematiek, om toen tot een nieuwe insteek van de campagne te komen. Weggebruikers rijden namelijk niet 'gewoon maar' te hard. Snelheidsgedrag wordt vaak onbewust bepaald door omgevingsfactoren, de inrichting van de weg en de gesteldheid van mensen (denk aan haast, stress enzovoort). En dat vraagt om een passende beïnvloedingsstrategie. Inspelen op het gevoel van weggebruikers (waarom het voor henzélf belangrijk is om rustig aan te rijden), was wat ons betreft de meest kansrijke strategie. Rustig aan rijden, is veiliger en bovendien kun je meer van de omgeving genieten. Zeker in Drenthe. En zo bepaalden we tegelijkertijd de invalshoek van de campagne. 

Typisch Drents 
In samenwerking met Dappr vertaalden we dit door naar een typisch Drentse campagne, met reeën, hunebedden en heide. De campagneboodschap: “Rij jij rustig door Drenthe? Dan zie, geniet en beleef je meer. Zonder je aandacht bij het verkeer te verliezen.” Zo maken we weggebruikers op een aantrekkelijke manier bewust van hun snelheid. Dit jaar breidden we de campagne samen met 1609bold en Kollektiv Media uit met extra materialen. 

Middeleninzet
De campagne is te zien via borden langs de weg en via een online campagne. Daarin worden mensen gewezen op de webpagina www.snelhedenindrenthe.nl, waar alle snelheidslimieten en –regels op een rijtje staan. Handig voor wie niet meer zo goed weet hoe het ook alweer precies zit met de snelheidsregels. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nog lang niet alle weggebruikers de snelheidsregels goed kennen en onthouden. Om automobilisten ook ter plekke een handelingsperspectief mee te geven tijdens het rijden, zijn er op verschillende plekken in Drenthe (milieuvriendelijke) krijtverfuitingen op het wegdek geplaatst. Een mooie reminder ter plekke om weggebruikers erop te wijzen dat ze kalm aan moeten rijden.